Translate

sobota, 11 stycznia 2014

Czipsy jabłkowe

Oczywiście słyszałam o czipsach jabłkowych. Wszędzie się zachwycano jakie to są dobre i zdrowe. Ja nie całkiem w to wierzyłam: zdrowe pewnie tak, ale dobre? I pewnie prędko bym nie spróbowała, gdyby nie córka. Zobaczyła je w jakimś programie kulinarnym dla dzieci i uparła się, żeby zrobić. I w końcu uległam:


Powiem Wam, że są prze-py-szne! Chrupiace, wyśmienite w smaku, sięgam po nie raz po raz i nie mogę przestać. Ale mogę, przecież są zdrowe  ;-). Niby nic takiego, zwykle podsuszone jabłka, ale... wow!


Tu na talerzyku widzicie również czipsy gruszkowe, też dobre, ale do tych jabłkowych się nie umywają. 

Robi się je tak:
  • jabłka myjemy, długim wąskim nożykiem wycinamy gniazda nasienne,
  • kroimy w cienkie plasterki,
  • układamy na blasze wyłożonej pergaminem,
  • oprószamy cukrem (albo i nie) i cynamonem (jak ktoś lubi),
  • suszymy w piekarniku nagrzanym do 80oC, długo - 2-3 godz. aż staną się chrupiące,
  • w trakcie suszenia przewracamy na drugą stronę.
I to wszystko. Takie proste, a takie pyszne. 

Próbowałyście?

Pozdrawiam, 

15 komentarzy:

  1. oooo zrobię sobie jutro takie :)))

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, może moje niechętnie sięgające po owoce dziecko dałoby się skisić. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, może moje niechętnie sięgające po owoce dziecko dałoby się skisić. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje bardzo chętnie sięga. Jest szansa ;-).

      Usuń
  4. to chyba się skuszę. lubię to, co się samo robi, a jabłek przynajmniej nei trzeba pilnować nonstop.

    Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba, tylko pamiętaj o niskiej temperaturze. W międzyczasie przemieszaj. I tyle.

      Usuń
  5. Ależ smakołyki, mam akurat "wolny" kilogram jabłek to się do tych chipsów przymierzę :o)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przymierz się, a co ;-). Tylko nie układaj na zakładkę, bo się mogą posklejać.

      Usuń
  6. O, muszę wypróbować:) Ja wczoraj robiłam domowe musli, też polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie trzeba mnie namawiać ;-). Właśnie niedawno zrobiłam, musli należy do moich odkryć kulinarnych, obok tych czipsów. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi baaardzo miło przeczytać Twój komentarz. Każde pozostawione słowo daje mi napęd do dalszego działania, więc jeśli byłaś/byłeś u mnie i Ci się spodobało, napisz coś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...