Translate

wtorek, 5 lipca 2011

Tort bezowy na urodziny Lilki

Dziś 4. urodziny mojej córeczki. Upiekłam z tej okazji tort, co zmobilizowało mnie to do opublikowania nowego wpisu. Tort jest bezowy, przekładany bitą śmietaną i owocami sezonowymi: truskawkami, jagodami i malinami. Pyszotka. Mmmmm...


Na wierzchu ozdobiłam go różyczkami z bitej śmietany:


Tort bezowy najlepszy jest z owocami jagodowymi i tylko w sezonie letnim smakuje tak bosko. Ten deser polecam też w formie rolady. Jest równie wspaniały. A zrobiłam go tak:


Tort bezowy

Składniki na blaty:
4 białka
16 łyżek cukru
szczypta soli
(Można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę octu winnego, co sprawia, że blaty są lekko ciągnące, ale ja poprzestaję na wersji podstawowej - takie lubię najbardziej)

Masa z bitej śmietany:
350 ml śmietanki 30%
2 "Śnieżki"
2 łyżeczki żelatyny (można pominąć, ale ja dodaję do pietrowego tortu, bo wtedy nie "siada")

Ponad to:
Owoce jagodowe. Polecam mix dwóch rodzajów, np. maliny i borówki amerykańskie - jedno z najlepszych połączeń.


Wykonanie:

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, potem stopniowo dodawać cukier dalej miksując. Piekarnik nagrzać do 180 oC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okręgi (wygodnie jest odrysować mały talerzyk, u mnie są 4 kółka, ale może być 2, albo nawet 1).Na każdy okrąg wyłożyć 1/4 masy białkowej, wyrównać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 5 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 oC i suszyć blaty ok. godziny. Jeżeli blat jest jeden to odpowiednio dłużej - 1 godz., 15 min. Wystudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuścić w odrobinie wrzątku. Przestudzić. Śmietanę ubić ze "Śnieżkami", delikatnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną.

Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć na dnie 1. blat, na to wyłożyć masę z bitej śmietany, owoce, 2. blat, śmietanę, owoce i tak do wyczerpania składników. Wierzch posmarować resztą masy. Boki też można, jak ktoś chce. Udekorować różyczkami z bitej śmietany, jak ja, lub ładnymi sztukami owoców.

Tort jest nietrudny w wykonaniu, a naprawdę przepyszny. Poniżej już rozpoczęła się degustacja:


Chciałam zrobić więcej zdjęć, żeby była większa możliwość wyboru, ale niestety nie zdążyłam, bo już chcieli jeść. Kawałek dla Ciebie:


Biszkopt z truskawkami i galaretką  i tort bezowy (lub zamiennie rolada bezowa) to mój żelazny repertuar kulinarny w sezonie letnim.

Pozdrawiam,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...