Translate

niedziela, 21 czerwca 2015

Gofry z truskawkami

Zapraszam na gofry. To jedna z tych potraw, które muszą być w sezonie truskawkowym.


Mam gofrownicę w takiej formie: 


Sprawdza się, zwłaszcza przy dzieciach, bo gofra można podzielić na mniejsze kawałki.


Porcja dla małego łakomczuszka: 
 

Mam sprawdzony przepis:


Gofry

2 szklanki maki
2 szklanki mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka, żółtka oddzielone od białek

Gofrownicę nasmarować olejem za pomocą pędzelka, rozgrzać. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywna piane i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy na rumiano- około 2-3 minut, podawać z bita śmietaną lub ulubionymi dodatkami. 

Przepis z netu, autorstwa Bajaderki, polecam bo zawsze wychodzą pyszne i chrupiące.  

Pamiętajcie, aby przestrzegać kilku zasad: 

  • dobrze rozgrzać gofrownicę, nie zapomnieć o nasmarowaniu ;-), wystarczy raz przed upieczeniem pierwszego gofra,
  • porządnie ubić białka, 
  • nie kłaść gofrów jednego na drugim, bo sflaczeją, najlepiej układać na sztorc do przestudzenia. Sprawdza tu się taki stojak na tosty, ja niestety bezskutecznie takiego poszukuje. Radzę sobie opierając gofra o szklankę ;-).


To ja zmykam do kuchni, a Was zostawiam z małą porcyjką: 




Pozdrawiam,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...