Mam gofrownicę w takiej formie:
Sprawdza się, zwłaszcza przy dzieciach, bo gofra można podzielić na mniejsze kawałki.
Porcja dla małego łakomczuszka:
Mam sprawdzony przepis:
Gofry
2 szklanki maki
2 szklanki maki
2
szklanki mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta
soli
1/3
szklanki oleju
2
jajka, żółtka oddzielone od białek
Gofrownicę nasmarować olejem za pomocą pędzelka, rozgrzać. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywna piane i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w
gofrownicy na rumiano- około 2-3 minut, podawać z bita śmietaną lub ulubionymi
dodatkami.
Przepis z netu, autorstwa Bajaderki, polecam bo zawsze wychodzą pyszne i chrupiące.
Pamiętajcie, aby przestrzegać kilku zasad:
- dobrze rozgrzać gofrownicę, nie zapomnieć o nasmarowaniu ;-), wystarczy raz przed upieczeniem pierwszego gofra,
- porządnie ubić białka,
- nie kłaść gofrów jednego na drugim, bo sflaczeją, najlepiej układać na sztorc do przestudzenia. Sprawdza tu się taki stojak na tosty, ja niestety bezskutecznie takiego poszukuje. Radzę sobie opierając gofra o szklankę ;-).
To ja zmykam do kuchni, a Was zostawiam z małą porcyjką:
Pozdrawiam,