Translate

środa, 7 września 2011

Bananowiec

Polecam Wam bananowca - ciasto lekkie, orzeźwiające, pyszne i niewymagające pieczenia. W sam raz na koniec lata.


Ciasto składa się z czterech warstw: biszkoptowej, bananowej, piankowej i galaretkowej. Prawda, że brzmi smacznie?


Bananowiec

Warstwa biszkoptowa:
okrągłe biszkopty (można upiec biszkopt z 4 jajek)

Warstwa bananowa:
4 większe banany
1 masło
1 żółta galaretka
3 żółtka
1 szklanka cukru
Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać rozdrobnione widelcem lub przeciśnięte przez praskę banany, utrzeć. Wlać przestudzoną galaretkę, zmiksować.

Warstwa piankowa:
3 białka
1/2 szklanki cukru
1 czerwona galaretka
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę. Wymieszać.

Warstwa galaretkowa:
1 banan
1 zielona galaretka
Galaretkę rozpuścić wg instrukcji na torebce. Banana pokroić w plasterki.


Biszkopty ułożyć w formie (można wcześniej lekko pomoczyć w żółtej galaretce), na ciastka (lub na ostudzony biszkopt) nałożyć masę bananową, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyć piankę, również wystudzić. Udekorować plasterkami bananów i zalać tężejącą zieloną galaretką. Włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!

Uwaga: jeśli zdecydujesz się upiec biszkopt, tortownica (u mnie duża - 26cm) może nie pomieścić wszystkich warstw ciasta. Użyj większej formy.


Ciasto dzięki kolorowym warstwom wygląda bardzo efektownie, jest wyśmienite i nietrudne do zrobienia. Tradycyjnie kawałek dla Ciebie, miły gościu:


Pozdrawiam,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...