Translate

środa, 7 września 2011

Bananowiec

Polecam Wam bananowca - ciasto lekkie, orzeźwiające, pyszne i niewymagające pieczenia. W sam raz na koniec lata.


Ciasto składa się z czterech warstw: biszkoptowej, bananowej, piankowej i galaretkowej. Prawda, że brzmi smacznie?


Bananowiec

Warstwa biszkoptowa:
okrągłe biszkopty (można upiec biszkopt z 4 jajek)

Warstwa bananowa:
4 większe banany
1 masło
1 żółta galaretka
3 żółtka
1 szklanka cukru
Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać rozdrobnione widelcem lub przeciśnięte przez praskę banany, utrzeć. Wlać przestudzoną galaretkę, zmiksować.

Warstwa piankowa:
3 białka
1/2 szklanki cukru
1 czerwona galaretka
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę. Wymieszać.

Warstwa galaretkowa:
1 banan
1 zielona galaretka
Galaretkę rozpuścić wg instrukcji na torebce. Banana pokroić w plasterki.


Biszkopty ułożyć w formie (można wcześniej lekko pomoczyć w żółtej galaretce), na ciastka (lub na ostudzony biszkopt) nałożyć masę bananową, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyć piankę, również wystudzić. Udekorować plasterkami bananów i zalać tężejącą zieloną galaretką. Włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!

Uwaga: jeśli zdecydujesz się upiec biszkopt, tortownica (u mnie duża - 26cm) może nie pomieścić wszystkich warstw ciasta. Użyj większej formy.


Ciasto dzięki kolorowym warstwom wygląda bardzo efektownie, jest wyśmienite i nietrudne do zrobienia. Tradycyjnie kawałek dla Ciebie, miły gościu:


Pozdrawiam,

6 komentarzy:

  1. Wow, naprawdę wygląda bardzo smakowicie!!! Kiedyś miałam przepis na takie ciasto, ale bardzo dawno temu i gdzies się oczywiście zapodział:))Muszę wypróbowac Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Agus, smakuje jeszcze lepiej niż wyglada. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności serwujesz!!!
    Dużo zaległości musiałam nadrobić na Twoim blogu:))Wspaniałe rzeczy stworzyłaś!!
    Pozdrawiam cieplutko!!
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszko, dziękuję ;-*. Fajnie, że mnie znowu odwiedzasz ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.
    Zrobiłam ten bananowiec,wyszedł lekki,puszysty smaczny ALE ZA SŁODKI! Bardzo lubie słodycze ;P ale w tym ciescie akurat to przeszkadzało,więc radzę do pianki dać duzo mnie cukru ,tak samo mniej do masy bananowej :) i będzie ok :).Przepis do powtórzenia!
    Ps.Robiłam nieraz bananowca ale na biszkopcie z podobnych przepisów jednak ten jest szybszy :) i zrobiłam w blaszce prostokątnej 23 na 30cm.i wyszedł równy z brzegami (wysoki).POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie lubię przesłodzonych ciast, to akurat dla mnie nie jest za słodkie. Oczywiście każdy może dopasować przepis do własnych smaków ;-). Lekka modyfikacja i będzie idealny. Cieszę się, że bananowiec mimo wszystko Ci smakował ;-))).

      Usuń

Będzie mi baaardzo miło przeczytać Twój komentarz. Każde pozostawione słowo daje mi napęd do dalszego działania, więc jeśli byłaś/byłeś u mnie i Ci się spodobało, napisz coś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...