Translate

poniedziałek, 24 października 2011

Sernik gazetowy

Witajcie!

Dziś, dla poprawienia humoru, coś słodkiego. Sernik tzw. gazetowy. Supersernik. W naszym domu ten wypiek znajduje się w czołówce najlepszych ciast. Jest przepyszny, a do tego szybko się go robi. No, ideał ;-). Jeżeli ktoś go jeszcze nie zna, powinien koniecznie (KONIECZNIE!) nadrobić zaległości. Nazwa wynika z nietypowego sposobu przygotowania - o tym w przepisie.  


Można go dowolnie dekorować, u mnie tym razem z polewą morelowo-pomarańczową:


Sernik jest delikatny, puszysty niczym ptasie mleczko (porównanie nieprzypadkowe, wiele osób tak właśnie go określiło), rozpływa się w ustach.


Na tym zdjęciu chyba dość dobrze widać jaką ma delikatną strukturę:


Tradycyjnie kawałek dla odwiedzających mnie gości ;-). Smacznego.


Przepis mam z forum cincin. Oto link do niego. Ja zrezygnowałam z kruchego ciasta i zastąpiłam go spodem herbatnikowym. Równie dobry, a mniej roboty. Polecam!

Pozdrawiam,

2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis,lubię takie nowości!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anka, nie ma za co ;-) Życzę udanego wypieku.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi baaardzo miło przeczytać Twój komentarz. Każde pozostawione słowo daje mi napęd do dalszego działania, więc jeśli byłaś/byłeś u mnie i Ci się spodobało, napisz coś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...